Parafín

26.04.2018

Dnes bych vám chtěla blíže popsat parafín, o kterém jste již určitě slyšeli, ale možná ne všichni víte co to je, z čeho je a k čemu se používá. Chodí za mnou klientky, které parafín znají jako lázeň na ruce, kdy ruce hezky prohřeje, provoní, zjemní a ruce jsou pak vláčné a nejsou suché. Už ale neví o tom, že je parafín ze zbytků ropy. Takže to v žádném případě není přírodní produkt, jak se mnozí domnívají. Pro kůži jsou daleko přijatelnější rotlinné oleje či přirozené tuky. 

Parafíny se používají nejen kvůli zjednodušení technologie přípravy kosmetických produktů, ale i pro to, a to hlavně, že jsou levné. Jejich nevýhodou je, že odolávají přirozeným procesům jež probíhají v našem organismu, který je nemůže normálně zpracovat. Parafín dokáže na kůži vytvořit neprodyšný film, má vysokou stabilitu, trvanlivost a konzistenci, což vyhovuje výrobcům, ne však naší pokožce a životnímu prostředí.

Na výrobcích jej můžeme najít pod názvem 

  • Paraffin
  • Paraffinum Liguidum
  • Cera Microcristallina

Charakteristika parafínu

  • bez chuti a zápachu
  • nerozpustný ve vodě
  • teplota tání od 42° 
  • teplota varu 300° 
  • bílá až nažloutlá hmota
  • získává se při destilaci ropy
  • nevstřebává se do pokožky
  • NEMÁ ŽÁDNÉ VÝŽIVNÉ LÁTKY
Výhody parafínu


  • stálost
  • snadná zpracovatelnost
  • nízká cena
  • snadno vytváří krémy a mléka
  • na pokožce vytváří pocit hebkosti

V kosmetice se parafín používá k prokrvení pokožky, uvolnění ztuhlých svalů, léčbě nervového systému, na popraskanou a ztvrdlou kůži, na suchou kůži. Díky jeho vlastnostem pokožka působí zdravým dojmem, skutečnost je však jiná. Tím, že je pokožka díky parafínu stále promaštěná, tak se přestává vytvářet přirozený kožní maz. Pokožka se tedy stává doslova závislou na parafínu a při jeho nedostatku je suchá a citlivá. Zvláště alarmující je jeho použití v dětské kosmetice, protože tam se pokožka teprve adaptuje. 

V přírodě se parafín rozkládá až několik tisíc let. V certifikované kosmetice se nahrazuje rostlinnými oleji, jako je např. sojový, mandlový nebo meruňkový. Jejich názvy jsou většinou latinské (Glycine Soja, Prunus Amygdalus, Prunus Armeniaca, nebo mohou mít koncovky Seed, Fruit, Germ, Kernel Oil, zvláštním případem je pak Caprylic/Capric Triglyceride, což je neutrální olej získaný z rostlinných olejů). Rostlinné oleje obsahují řadu důležitých výživných látek, vitamíny, steroly a esenciální mastné kyseliny a velmi dobře se vstřebávájí do pokožky. Nezanáší póry a nenarušují přirozenou tvorbu mazu. V přírodě se dobře rozkládají.

Ještě jedna taková důležitá věc, parafín se může hromadit v ledvinách, játrech, lymfatických uzlinách. Když není dobře zpracován (je nečistý), tak může pokožku i dráždit. Na závěr bych vám řekla, že všechny škodlivé látky v kosmetice se dají nahradit, jen jsou dražsí na výrobu a proto je ne všichni výrobci chtějí používat. Za sebe tedy říkám parafínu rozhodně ne. 

Jana